Menü
2020. 02. 25
Kétezer éves leletek a Budai Irgalmasrendi Kórház udvarán
Az egészségügyi intézmény udvarán 2019 májusa és októbere között a Budapesti Történeti Múzeum régészei, Bencze Zoltán és Fényes Gabriella folytattak ásatást több mint 2400 négyzetméteren, amelynek során több ezer, a főváros történetének kétezer éves emlékei kerültek elő.
Kétezer éves leletek a Budai Irgalmasrendi Kórház udvarán

Az egészségügyi intézmény udvarán 2019 májusa és októbere között aBudapesti Történeti Múzeum régészei folytattak ásatást több mint 2400négyzetméteren, amelynek során több ezer, a főváros történetének kétezeréves emlékei kerültek elő, így komoly kultúrtörténeti feltárásra islehetőséget adott a kórház építése.

Egy nagyszabású építkezés,különösen ha olyan nagy múltú helyen zajlik, mint a Budai IrgalmasrendiKórház építése, a régészeknek is kivételes lehetőséget kínál. Az nemújdonság, hogy Margit híd budai hídfőjének környéke évezredek óta sűrűnlakott, de mivel a környék ma is erősen beépített, kutatásokat,feltárásokat csak ilyen kivételes alkalmakkor lehet végezni. Valószínű,hogy bárhol ásnának le a szakemberek akörnyező utcákban, ezrével kerülnének elő hasonló leletek, mit amiket akórház udvarán találtak, de feltárni, főleg nagy területen csak azonritka alkalmakkor lehet, amikor amúgy is szükség van egy hatalmasmunkagödörre.
Ilyenkor az azeljárás, hogy a régészek a felszínre hoznak mindent, amit fontos ésérdemes, lefényképezik, lézerrel beszkennelik az ott talált romokat,majd amikor már nincs több mentendő kultúrtörténeti érték, folytatódhataz építkezés. Nagyjából itt tartunk most, és örülünk, hogy az építkezésmiatt olyan tárgyak és tudás is felszínre kerülhetett, amire talán sohanem került volna sor, ha a kórház udvara megmarad a régi állapotában.

Kétezer éves leletek a Budai Irgalmasrendi Kórház udvarán
Kétezer éves leletek a Budai Irgalmasrendi Kórház udvarán