Menü
2017. 03. 07
Új Igazgatási Központ Szigetszentmiklóson
2017.03.03-án délelőtt maga a miniszterelnök adta át az új Szigetszentmiklósi Igazgatási Központ-ot.
Új Igazgatási Központ Szigetszentmiklóson

2017.03.03-án délelőtt maga a miniszterelnök adta át az új Szigetszentmiklósi Igazgatási Központ-ot. A kiemelt kormányzati beruházásként kezelt, több mint 7 ezer négyzetméteres, összesen 4,4 milliárd forintból létrejött beruházás négy járási közintézménynek ad új otthont, és március 6-tól várhatóan havi 11 ezer ügyfelet fogad majd.
Az új, összesen több mint 7000 négyzetméter hasznos területű épület négy intézménynek ad otthont. Ide költözik a Szigetszentmiklósi Járási Hivatal, a Szigetszentmiklósi Járásbíróság, a Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség, valamint a Szigetszentmiklósi Rendőrség is. A járási hivatalban 12 munkaállomásos kormányablakot is kialakítottak, de helyet kap egy foglalkoztatásügyi és egy népegészségügyi kirendeltség is. Az új, összesen 3650 négyzetméteres irodatérben összesen 270 ember dolgozik majd – ismertette az új ingatlan funkcióit Varga Balázs, a Pest Megyei Kormányhivatal Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztályának vezetője. Az új központban többek között postapont és készpénzes csekkbefizető automata is szolgálja az ügyfeleket, de eleve kényelmes, hogy a fenti intézmények egy helyen érhetők el. Az új központ a korábbi tapasztalatok alapján 11 ezer ügyfelet szolgál majd ki minden hónapban.

A volt Csepel Autógyár területén álló ingatlan még az 1940-es évek elején épült, a gyár igazgatási épületeként, és sokáig romos állapotban volt. Tartószerkezete azonban jó állapotban maradt fenn, és mérete, kialakítása miatt alkalmas volt a rekonstrukcióra és az új funkciók betöltésére – ismertette az előzményeket Grabarics Gábor, a kivitelezés jogát pályázaton elnyert Grabarics Építőipari Kft. cégvezetője. Ezt vásárolta meg a Magyar Állam, és ennek újjáépítését kezdte meg a nyertes cég 2015 augusztusában, hogy 10 hónap múlva megkezdődhessen az A+ minősítésű, lényegében új irodaépület birtokbavétele. Az épület felújítása tervezéssel együtt mintegy 2,5 milliárd forintba került.

A munka során a komplexum új épületgépészetet és villamoshálózatot, tetőszerkezetet és háromrétegű nyílászárókat kapott. A jól szigetelt tetőn 111 napelemet is elhelyeztek. Ez a korszerű, elektromos fűtő-hűtő rendszerrel együtt (a gáz nincs bevezetve) jelentősen hozzájárul az épület ökológiai lábnyomának csökkentéséhez, és jelentősen redukálja az üzemeltetés költségeit. Természetesen a teljes épület akadálymentes.

Az irodák mellett 116 férőhelyes parkolót alakítottak ki, és több mint 2500 nm zöld terület jött létre 38 új fával és több mint 2000 cserjével.

  • Elkészült Európa egyik legmodernebb hírközléstechnikai komplexuma, ami a Narnia-regényfolyam varázslatos világára hasonlít – mondta Koltay András, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a szervezet mérésügyi épületkomplexumának átadóján.
  • Nagyszabású létesítménnyel gazdagodott Szeged 2021 decemberében, amikor átadták a Szegedi Multifunkcionális Kézilabdacsarnokot (más nevén a PICK Arénát). ). A sportközpont komplett előregyártott szerkezetének gyártmány tervezését, az elemek gyártását és helyszíni szerelését a Grabarics Vasbeton végezte.
  • A Grabarics Development előkészítés alatt lévő projektje egy a Budapest II. kerület Pasaréten, a Kapy utca 16. szám alatti ingatlanon fog megvalósulni egy 5 lakásos társasház formájában. Jelenleg az előtervezési munkák folynak.
  • A Grabarics Dekorbeton létrehozását a Grabarics Kft. által kivitelezett munkák során felmerülő és a növekvő külső igények is indokolták. Új dekorbeton üzemünklétrehozásával egy régi álmunk vált valóra, mellyel további lépést tettünk a dekorbetonban rejlő lehetőségek jobb kiaknázása felé.
  • Egy 30 éves cég történetében szép számmal vannak nyugállományú munkatársak is, akik egykor maguk is szerves részei voltak a Grabaricsos mindennapoknak.