Menü
2020. 02. 05
Kétezer éves leletek a Budai Irgalmasrendi Kórház udvarán
Az egészségügyi intézmény udvarán 2019 májusa és októbere között a Budapesti Történeti Múzeum régészei folytattak ásatást több mint 2400 négyzetméteren, amelynek során több ezer, a főváros történetének kétezer éves emlékei kerültek elő, így komoly kultúrtörténeti feltárásra is lehetőséget adott a kórház építése
Kétezer éves leletek a Budai Irgalmasrendi Kórház udvarán

 

Egy nagyszabású építkezés, különösen ha olyan nagy múltú helyen zajlik, mint a Budai Irgalmasrendi Kórház építése, a régészeknek is kivételes lehetőséget kínál. Az nem újdonság, hogy Margit híd budai hídfőjének környéke évezredek óta sűrűn lakott, de mivel a környék ma is erősen beépített, kutatásokat, feltárásokat csak ilyen kivételes alkalmakkor lehet végezni. Valószínű, hogy bárhol ásnának le a szakemberek a környező utcákban, ezrével kerülnének elő hasonló leletek, mit amiket a kórház udvarán találtak, de feltárni, főleg nagy területen csak azon ritka alkalmakkor lehet, amikor amúgy is szükség van egy hatalmas munkagödörre.
Ilyenkor az az eljárás, hogy a régészek a felszínre hoznak mindent, amit fontos és érdemes, lefényképezik, lézerrel beszkennelik az ott talált romokat, majd amikor már nincs több mentendő kultúrtörténeti érték, folytatódhat az építkezés. Nagyjából itt tartunk most, és örülünk, hogy az építkezés miatt olyan tárgyak és tudás is felszínre kerülhetett, amire talán soha nem került volna sor, ha a kórház udvara megmarad a régi állapotában.

  • 2021 tavaszán a harmadik toronydaru is felállításra került a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság új műszaki komplexumának építkezésén. Április elejére elkészült a székház három szintes mélygarázsának alaplemeze, már a garázsfalak és a garázsfödémek szerkezetépítése folyik.
  • A Felső Tisza-parton épülő aréna munkálatai az ütemtervnek megfelelően haladnak, sőt bizonyos munkafolyamatokat a tervezetthez képest korábban tudnak elkezdeni. A tervezett határidőre mind a tíz főtartó a helyére került, elkészült továbbá az épület teljes monolit- és előregyártott szerkezete, így az egész lelátórendszer kiépítése befejeződött.
  • A rangos versenyek megrendezésére is alkalmas létesítményben 50 méteres versenymedence, valamint a hozzá tartozó tanmedence és bemelegítő medence épült. A medencék mellett wellness részleg is létrejött, ezáltal a számos funkcióval rendelkező komplex létesítmény tökéletesen ki tudja majd szolgálni a környéken élő gyerekeket és szabadidős sportolókat is.
  • 2021 elején elkészült a Hubay Garden Lakópark 60 lakásos társasház Rákospalota központjában. A Grabarics Development Kft beruházásában megépült lakóház kivitelezése során magas színvonalat állítottunk magunknak. Büszkék vagyunk arra, hogy ez vevőink véleményében is tükröződik, hiszen lakóingatlanoknál fontos feladat a vevői élmény maximalizálása.
  • 2022 tavaszára készülhet el csaknem 10 hektáros területen, egy korábbi bánya helyén a tokaji turisztikai régió első, jelentős szobakapacitással rendelkező prémium kategóriás tematikus hotele. A luxus szálló kivitelezését az Aktuál Bau Építőipari és Kereskedelmi Kft. és a Grabarics Építőipari Kft. végzi.