Menü
2020. 02. 05
Kétezer éves leletek a Budai Irgalmasrendi Kórház udvarán
Az egészségügyi intézmény udvarán 2019 májusa és októbere között a Budapesti Történeti Múzeum régészei folytattak ásatást több mint 2400 négyzetméteren, amelynek során több ezer, a főváros történetének kétezer éves emlékei kerültek elő, így komoly kultúrtörténeti feltárásra is lehetőséget adott a kórház építése
Kétezer éves leletek a Budai Irgalmasrendi Kórház udvarán

 

Egy nagyszabású építkezés, különösen ha olyan nagy múltú helyen zajlik, mint a Budai Irgalmasrendi Kórház építése, a régészeknek is kivételes lehetőséget kínál. Az nem újdonság, hogy Margit híd budai hídfőjének környéke évezredek óta sűrűn lakott, de mivel a környék ma is erősen beépített, kutatásokat, feltárásokat csak ilyen kivételes alkalmakkor lehet végezni. Valószínű, hogy bárhol ásnának le a szakemberek a környező utcákban, ezrével kerülnének elő hasonló leletek, mit amiket a kórház udvarán találtak, de feltárni, főleg nagy területen csak azon ritka alkalmakkor lehet, amikor amúgy is szükség van egy hatalmas munkagödörre.
Ilyenkor az az eljárás, hogy a régészek a felszínre hoznak mindent, amit fontos és érdemes, lefényképezik, lézerrel beszkennelik az ott talált romokat, majd amikor már nincs több mentendő kultúrtörténeti érték, folytatódhat az építkezés. Nagyjából itt tartunk most, és örülünk, hogy az építkezés miatt olyan tárgyak és tudás is felszínre kerülhetett, amire talán soha nem került volna sor, ha a kórház udvara megmarad a régi állapotában.

  • A Grabarics Építőipari Kft. vasbeton előregyártó üzeme, a Grabarics Vasbeton nyerte el a szegedi PICK Aréna Szeged multifunkcionális sportközpont komplett előregyártott szerkezetének gyártását és helyszíni szerelését. A 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságra épülő, teljeskörűen akadálymentesített aréna 8300 nézőt befogadására lesz alkalmas, ahol nemcsak sportrendezvényeket rendezhetnek, hanem tökéletes helyszíne lesz koncerteknek, kiállításoknak.
  • Ütemterv szerint haladnak a Balaton egyik legnagyobb ingatlanfejlesztésének, a karibi beach stílusú BalaLand Residence 112 lakásból álló luxus apartmanház építési munkái.
  • Gödöllő több mint 30 ezer lakójának régóta vágya és igénye egy korszerű és megfelelő befogadóképességű uszoda. Ez már 2012 táján is megfogalmazódott, de az eltelt évek alatt a társadalmi igényt a Szent István Egyetem bővülése és a kötelező úszásoktatás bevezetése egyaránt erősítette. Végül hosszú előzmények után a tényleges kivitelezés a munkagödörrel és a terület elhatárolással 2018-ban indult, mára pedig zökkenőmentesen, látványos ütemben halad.
  • Elkészült a Budai Irgalmasrendi Kórház első üteme, melynek keretében új épületszárnnyal bővült a kórház. Az építés időszaka alatt mindvégig működött a régi épületben az összes fekvőbetegosztály, a járóbeteg szakrendelésekkel együtt.
  • A Grabarics Építőipari Kft. nyílt közbeszerzési eljárás keretében elnyerte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság „EMC mérőlabor és szerverközpont építése” projekt kivitelezési jogát. Az új épületszárny - egy többfunkciós műszaki létesítmény - nagyszabású bontási és építési munkálatai május végén indulnak az NMHH Visegrádi utcai telephelyén