Menü
2020. 02. 05
Kétezer éves leletek a Budai Irgalmasrendi Kórház udvarán
Az egészségügyi intézmény udvarán 2019 májusa és októbere között a Budapesti Történeti Múzeum régészei folytattak ásatást több mint 2400 négyzetméteren, amelynek során több ezer, a főváros történetének kétezer éves emlékei kerültek elő, így komoly kultúrtörténeti feltárásra is lehetőséget adott a kórház építése
Kétezer éves leletek a Budai Irgalmasrendi Kórház udvarán

 

Egy nagyszabású építkezés, különösen ha olyan nagy múltú helyen zajlik, mint a Budai Irgalmasrendi Kórház építése, a régészeknek is kivételes lehetőséget kínál. Az nem újdonság, hogy Margit híd budai hídfőjének környéke évezredek óta sűrűn lakott, de mivel a környék ma is erősen beépített, kutatásokat, feltárásokat csak ilyen kivételes alkalmakkor lehet végezni. Valószínű, hogy bárhol ásnának le a szakemberek a környező utcákban, ezrével kerülnének elő hasonló leletek, mit amiket a kórház udvarán találtak, de feltárni, főleg nagy területen csak azon ritka alkalmakkor lehet, amikor amúgy is szükség van egy hatalmas munkagödörre.
Ilyenkor az az eljárás, hogy a régészek a felszínre hoznak mindent, amit fontos és érdemes, lefényképezik, lézerrel beszkennelik az ott talált romokat, majd amikor már nincs több mentendő kultúrtörténeti érték, folytatódhat az építkezés. Nagyjából itt tartunk most, és örülünk, hogy az építkezés miatt olyan tárgyak és tudás is felszínre kerülhetett, amire talán soha nem került volna sor, ha a kórház udvara megmarad a régi állapotában.

  • Tavalyi évben, az Örökbe fogadok egy ovit! program indulását követően, 4000-en fogadtak örökbe egy ovit, gyerekházat, tanodát, gyermekotthont. Nagy büszkeséggel beszélünk arról, hogy részesei vagyunk azoknak, akik naggyá tették ezt a kezdeményezést a figyelmükkel és a társaságukkal!
  • A Grabarics Építőipari Kft. duális képzése során a hallgatók a cég saját mérnökeitől tanulhatják meg, hogy az egyetemen hallottakat, miképpen tudják alkalmazni az építőiparban. Vagyis vállalati körülmények között szerezhetnek gyakorlati ismereteket.
  • A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság komplex műszaki székházának építése november első hetében újabb jelentős lépéshez érkezett, melynek keretében megtörtént az első toronydaru telepítése. A második toronydarut várhatóan január első napjaiban állítjuk fel.
  • Az alapozási munkák befejezését követően nagy erővel zajlanak a szegedi kézilabdacsarnok szerkezetépítési munkálatai. Az akadémia előregyártott szerkezete már elkészült. A PICK Aréna Szeged multifunkcionális sportközpont komplett előregyártott szerkezetének gyártását és helyszíni szerelését a Grabarics Vasbeton végzi.
  • Az áruházlánc megbízásából ALDI áruház építését kezdtük meg szeptember második felében Budapest VIII. kerületében. Az új, 1600 m2-es áruház egy meglévő épület átalakításával kerül megépítésre. Immár 9 éve, 2011-ben kapta meg a Grabarics Építőipari Kft. első megbízását Aldi diszkont áruház kivitelezésére Budapest XX. kerületében.