Menü
2015. 01. 10
Egy kihívásokkal teli építkezés az V. kerületben
Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. 2014. december 5-én megnyitotta legújabb, egyben 100. üzletét.Az új üzlet Budapest szívében, a Kossuth Lajos utca 13. szám alatti egykori Úttörő Áruház helyén került kiépítésre.
Egy kihívásokkal teli építkezés az V. kerületben

Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. 2014. december 5-én megnyitotta legújabb, egyben 100. üzletét.Az új üzlet Budapest szívében, a Kossuth Lajos utca 13. szám alatti egykori Úttörő Áruház helyén került kiépítésre.

Az földszinti részen az eladóteret, míg a pinceszinten az ALDI raktárhelyiségeit illetve a szociális helyiségeket alakítottuk ki. A kivitelezést számos tényező nehezítette, melyek ellenére határidőre készítettük el és adtuk át a házat a Megrendelőnek.
A megvalósítás speciális logisztikai megoldásokat igényelt. Egyrészt mert a hatsávos út mentén kellett megoldanunk, hogy a saját, alvállalkozói és beszállítói személy-, munka- és tehergépjárművek meg tudják közelíteni az épületet.

Mivel a járdát sem lehetett teljes szélességében elfoglalni, a gyalogosforgalom végig nehézséget jelentett. Betonozáskor—melyet csak fektetett tömlővel lehetett megoldani—hidat kellett ácsolni, hogy akár babakocsival is át lehessen lépni a tömlőt. Mivel a daru hatósugarában nem tartózkodhat senki, minden egyes darus anyagmozgatáskor meg kellett osztani a helyszínt: vagy a daru dolgozott, vagy a gyalogos forgalmat engedtük. A járdára továbbá — egyéb lehetőség híján — folyamatosan szüksége volt a parkoló autóknak is az anyagszállításhoz.
 
További mindennapos megoldandó problémaforrást jelentett, hogy munkaterület felett még 5 szinten vannak lakások, mely elkerülhetetlenül konfliktusokat szült. A bontási munkák és megerősítések naponta 50-70 fővel, 12 órában 10 vésőgéppel intenzíven folytak, mely során keletkező állandó zaj és nagy mennyiségű por nehezítette az ott lakók életét, amikor pedig a csőhálózatok átépítési munkáin volt a sor, a víz– és gázelzárás okozott feszültséget.

A kivitelezés a pinceszinten található nagy mennyiségű lom elszállításával kezdődött meg, melyet az alátámasztást nem igénylő válaszfalak bontása követett. A nagy mennyiségű bontást az ALDI térigénye indokolta, a földszinten a polcok átláthatósága, a pinceszinten a raktárak praktikus kialakítása miatt. Míg a pinceszinten nagyrészt csak a válaszfalaknak, a földszinten a főfalak nagy részének is ki kellett kerülnie. A bontási munkák ennek megfelelően két ütemben zajlottak, elsőként az alátámasztást nem igénylő falak bontásával, melyet az ideiglenes dúcolatrendszer elhelyezése után a főfalak bontása, ezzel egyidejűleg a végleges áthidalók és kiváltók elhelyezése követetett. A bontási munkák során keletkezett nagy mennyiségű sitt pincéből való feltermelése Bobcat, illetve szállítószalag segítségével történt, míg a földszinten ugyanezt kézi erővel, talicskázással oldották meg.
 
Az építkezésen több mint 1500m3 hulladék és építési törmelék elszállításával értünk a pincei aláalapozás, köpenyfalazás és födém megerősítés végére, ami a körülményeket tekintve embert és mérnököt próbáló feladat volt. Óriási kihívást jelentett a földszinti főfalak ideiglenes acél aláducolása és HEB300-as acél áthidalókkal történő kiváltása.
Az 1,5t súlyú gerendákat kézzel kellett becipelni és behelyezni a 4m magasan található falfészkekbe. Amikor ezzel végeztünk, és az összes födém alátámasztó 75cm ill. 90cm vastag elválasztó főfal bontásra került, csak az acél áthidalókat alátámasztó acél pillérpárok tartották az ALDI felett található 5 emeletnyi lakott lakások súlyát.

Az V. kerület  felújítási programjában hosszú ideje szerepelt az egykor trendinek számító főutca megújítása, de ennek egyelőre nincs semmi jele: a néhány magánerőből rekonstruált üzlet mellett többnyire üres, lepusztult boltok árválkodnak. A korábbi Úttörő áruház épületének földszintje öt hónapi megfeszített munkával került teljesen átalakításra.
Az átépítéssel egyszerre a homlokzat is renoválásra került. Átadás előtt, a novemberi szmogban szinte világított a fehérre festett épület.

Áruházai zömét zöldmezős beruházásként építette az ALDI, ám van néhány olyan áruház, melyek a meglévő ingatlan átalakításával vagy felújításával jöttek létre. Az egykori patinás, ám mára leromlott állapotú, használaton kívüli volt Úttörő áruház felújítása révén az ALDI élhető, a városképbe szervesen illeszkedő épület hozott létre, mely  reményeink szerint nem kizárólag a vásárlók és a környéken élők érdeklődését és szimpátiáját, hanem az építész-szakma elismerését is kivívja.

  • Elkészült Európa egyik legmodernebb hírközléstechnikai komplexuma, ami a Narnia-regényfolyam varázslatos világára hasonlít – mondta Koltay András, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a szervezet mérésügyi épületkomplexumának átadóján.
  • Nagyszabású létesítménnyel gazdagodott Szeged 2021 decemberében, amikor átadták a Szegedi Multifunkcionális Kézilabdacsarnokot (más nevén a PICK Arénát). ). A sportközpont komplett előregyártott szerkezetének gyártmány tervezését, az elemek gyártását és helyszíni szerelését a Grabarics Vasbeton végezte.
  • A Grabarics Development előkészítés alatt lévő projektje egy a Budapest II. kerület Pasaréten, a Kapy utca 16. szám alatti ingatlanon fog megvalósulni egy 5 lakásos társasház formájában. Jelenleg az előtervezési munkák folynak.
  • A Grabarics Dekorbeton létrehozását a Grabarics Kft. által kivitelezett munkák során felmerülő és a növekvő külső igények is indokolták. Új dekorbeton üzemünklétrehozásával egy régi álmunk vált valóra, mellyel további lépést tettünk a dekorbetonban rejlő lehetőségek jobb kiaknázása felé.
  • Egy 30 éves cég történetében szép számmal vannak nyugállományú munkatársak is, akik egykor maguk is szerves részei voltak a Grabaricsos mindennapoknak.