Menü
2015. 07. 20
Dunaújvárosi krónikák Méry Pétertől
A Dunaújvárosi Hírlap első főszerkesztőjének fia, Méry Péter július 6-án megjelent, 'A múltat nem eltörölni' című interjúkötetének témájául szülővárosát választotta.
Dunaújvárosi krónikák Méry Pétertől

A Dunaújvárosi Hírlap első főszerkesztőjének fia, Méry Péter július 6-án megjelent, „A múltat nem eltörölni” című interjúkötetének témájául szülővárosát választotta. A kötet Dunaújváros huszonhárom ismert embere – köztük cégvezetőnk Grabarics Gábor – szólal meg és mesél a városról. A kötet a velük folytatott beszélgetések gyűjteményét tartalmazza. Úgy fogalmaz: - Ennyivel tartozom Dunaújvárosnak.
A húsz esztendőnyi amerikai kiruccanás után hazatért Méry Péter úgy gondolta, emléket állít édesapja, Méry György életének, s annak helyszínének, s teszi mindezt úgy,  hogy megkeres huszonhárom, a város életében így vagy úgy, jelentős szerepet játszó dunaújvárosit, és vallomásra kéri őket. Valljanak arról, hogyan is kerültek a városba, mely az itt születettek egy generációjának nyomott bélyeget a homlokára, mert születési helyként Sztálinváros áll az anyakönyvi kivonatukban.

Méry Péter könyve megszólalói révén közérthető módon igyekszik megismertetni az olvasóval Dunaújváros múltjának, jelenének és várható jövőjének alakulását. A könyv szerkesztője – helybéli születésűként – nem rejti el a város múltja iránti elfogultságát, melynek oka gyermekkori élményeinek és indíttatásának felidézésében keresendő.

A kötet címe egyértelműen utalásként jelzi ezt a nosztalgikus törekvést, amelynek lényege nem az összehasonlításban rejlik múlt és jelen között, mint inkább a történelmi tanulságokban és az értékek megőrzésében. Egy város múltja ugyanis generációkon átívelő örökségként marad meg a leszármazottak emlékezetében is.

A kötetben megszólalók pontosan tudják, milyen történelmi viszonyok és ideológiák közepette épült fel a vasmű és a város azokkal az utcákkal és házakkal együtt, melyekben ma is tízezrek keresik a boldogulás lehetőségét. Olyan emberi sorsok és történetek olvashatóak benne, melyekből őszinteség, remény, elkötelezettség és aggodalom sugárzik Dunaújváros életének kulisszatitkairól Pentelétől napjainkig. Ebben az olvasmányos, régi fotókkal illusztrált kötetben remélhetőleg mindazok örömüket lelik, akik számára Dunaújváros nem csak egy szocreál épületekből álló település valahol a Duna partján, Magyarországon, Európa közepén.

  • Elkészült Európa egyik legmodernebb hírközléstechnikai komplexuma, ami a Narnia-regényfolyam varázslatos világára hasonlít – mondta Koltay András, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a szervezet mérésügyi épületkomplexumának átadóján.
  • Nagyszabású létesítménnyel gazdagodott Szeged 2021 decemberében, amikor átadták a Szegedi Multifunkcionális Kézilabdacsarnokot (más nevén a PICK Arénát). ). A sportközpont komplett előregyártott szerkezetének gyártmány tervezését, az elemek gyártását és helyszíni szerelését a Grabarics Vasbeton végezte.
  • A Grabarics Development előkészítés alatt lévő projektje egy a Budapest II. kerület Pasaréten, a Kapy utca 16. szám alatti ingatlanon fog megvalósulni egy 5 lakásos társasház formájában. Jelenleg az előtervezési munkák folynak.
  • A Grabarics Dekorbeton létrehozását a Grabarics Kft. által kivitelezett munkák során felmerülő és a növekvő külső igények is indokolták. Új dekorbeton üzemünklétrehozásával egy régi álmunk vált valóra, mellyel további lépést tettünk a dekorbetonban rejlő lehetőségek jobb kiaknázása felé.
  • Egy 30 éves cég történetében szép számmal vannak nyugállományú munkatársak is, akik egykor maguk is szerves részei voltak a Grabaricsos mindennapoknak.