Menü
2015. 07. 20
Azerbajdzsán és a magyar állam összefogásával épült meg az új épületrész
Új épületrésszel bővült a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda és Általános Iskola épülete Budapest II. kerületében.
Azerbajdzsán és a magyar állam összefogásával épült meg az új épületrész

Új épületrésszel bővült a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda és Általános Iskola épülete Budapest II. kerületében. Az egyházi fenntartású intézményben olyan sérült és vak gyerekek, fiatalok nevelkednek, akiknek egyéb társult fizikai vagy szellemi betegségük is van, emiatt integrált oktatásuk és nevelésük a jelenlegi oktatási rendszerben nem oldható meg. Az új ház nyújtotta lehetőségekről Fehér Annával, az intézet igazgatójával beszélgettünk.
Legutóbbi beszélgetésünk alkalmával mesélte nekem, idestova 13 éve, hogy új lakrészt szeretnének kialakítani. Megannyi nehézség leküzdése után felépült végre a ház. Mit jelent az intézet lakóinak az új épület?

-Több—évek óta húzódó - problémánk is megoldódik az új épületrésszel. A legnagyobb örömünk mégis, hogy a 18 éven felüli gondozottjaink végre külön költözhetnek. Eddig együtt laktak a kicsikkel, ami elég sok feszültséghez vezetett, hiszen a fiatal felnőtteknek más az életritmusuk, más érzelmek mozgatják őket. Ezenkívül túlléptük a megengedett létszámot, nehezen fértünk már el. Az igény persze óriási. Rengeteg 18 éves fordul hozzánk, mert szülői, családi problémáik továbbra is megoldatlanok, nincs igazi otthonuk. Az új ház nem csupán új lakrész lesz, szeretnénk védett  munkahelyet biztosítani és biztonságot teremteni.

A homlokzaton Braille-írás látható. Mit jelent a felirat?

-Pozitív, mély érzelmi töltéssel bíró szavak. Szeretet, hit, türelem..

Az azerbajdzsáni minta is felkerült a homlokzatra, mintegy tisztelgésképpen az azeri Heydar Aliyev Alapítvány előtt, akik a megvalósítást nem kis mértékben támogatták.

-Igen, az azeri támogatásnak köszönhető, hogy végül új lendületet kapott a fejlesztés. Az Alapítvány 800 000 euróval, míg Magyarország kormánya 320 millió forinttal támogatta az építkezést. Amikor februárban magyarországi látogatásuk során kilátogattak az építkezésre, nagyon elégedettek voltak az előrehaladással, a munka minőségével.

Mikor költöznek be a fiatalok új otthonukba?

-Remélem, augusztus második felében megvalósítható a költözés. Az azeri visszaigazolástól függően szeptember 17-re tervezzük a hivatalos átadást, addigra biztosan belakják a területet. Jelenleg már szállítják az új bútorokat, néhány pótmunka, továbbá a lakhatási– és használatbavételi engedély van folyamatban.

Egy szép zárómondat a végére…?

-Szeretném elmondani, hogy túl vagyunk már három épület kivitelezésén, tehát elmondhatom, van tapasztalatom az építési munkák folyamatában, s bár ez volt a legnagyobb mind közül, ilyen zökkenőmentes építkezésünk, ahol ennyire csiszoltan zajlottak a folyamatok—nem volt még. Nagyon örülök az együttműködésnek. (Fehér Anna_Kótai Henriett)

  • Elkészült Európa egyik legmodernebb hírközléstechnikai komplexuma, ami a Narnia-regényfolyam varázslatos világára hasonlít – mondta Koltay András, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a szervezet mérésügyi épületkomplexumának átadóján.
  • Nagyszabású létesítménnyel gazdagodott Szeged 2021 decemberében, amikor átadták a Szegedi Multifunkcionális Kézilabdacsarnokot (más nevén a PICK Arénát). ). A sportközpont komplett előregyártott szerkezetének gyártmány tervezését, az elemek gyártását és helyszíni szerelését a Grabarics Vasbeton végezte.
  • A Grabarics Development előkészítés alatt lévő projektje egy a Budapest II. kerület Pasaréten, a Kapy utca 16. szám alatti ingatlanon fog megvalósulni egy 5 lakásos társasház formájában. Jelenleg az előtervezési munkák folynak.
  • A Grabarics Dekorbeton létrehozását a Grabarics Kft. által kivitelezett munkák során felmerülő és a növekvő külső igények is indokolták. Új dekorbeton üzemünklétrehozásával egy régi álmunk vált valóra, mellyel további lépést tettünk a dekorbetonban rejlő lehetőségek jobb kiaknázása felé.
  • Egy 30 éves cég történetében szép számmal vannak nyugállományú munkatársak is, akik egykor maguk is szerves részei voltak a Grabaricsos mindennapoknak.