Menü
2016. 06. 16
A Hamburger Hungária átadta új, csúcstechnológiát képviselő erőművét
A Hamburger Hungária, a Prinzhorn Csoport tagja ma ünnepélyesen felavatta a 45 milliárd forintos befektetéssel a dunaújvárosi papírgyár területén épített új erőművét.
A Hamburger Hungária átadta új, csúcstechnológiát képviselő erőművét

A Hamburger Hungária, a Prinzhorn Csoport tagja ma ünnepélyesen felavatta a 45 milliárd forintos befektetéssel a dunaújvárosi papírgyár területén épített új erőművét.
Az új erőművet dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Thomas Prinzhorn avatta fel. Az ünnepségen beszédet mondott még dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár, dr. Galambos Dénes, Dunaújváros országgyűlési képviselője, Cord Prinzhorn a Prinzhorn Csoport vezérigazgatója, Bencs Attila, a Hamburger Hungária ügyvezető igazgatója és Dr. Szikla Zoltán, a Hamburger Hungária Erőmű ügyvezető igazgatója.

A 45 milliárd forint (150 millió euró) értékű, kapcsoltan hőt és villamos energiát előállító erőmű szilárd tüzelőanyagokat, többek között a papírgyártás során keletkező hulladékokat, valamint biomasszát és szenet használ fel. A csúcstechnológiát képviselő létesítmény olyan mennyiségben termel hő- és villamos energiát, ami a papírgyár működtetéséhez szükséges, és biztosítja a korábban lerakókba kerülő termelési hulladék hasznosítását is.

Az új erőmű új munkahelyek teremtésével is jelentősen hozzájárul a környék gazdaságának erősödéséhez: az építkezés időszakában a beruházás átlagosan 300 főnek adott munkát, míg üzembe helyezést követően mintegy 60 közvetlen, kiemelkedően magas fizetéssel járó munkahelyet biztosít. Ezzel a Prinzhorn Csoport munkavállalóinak száma Dunaújvárosban meghaladja az 550-et. Az erőmű ezen felül számos további Dunaújváros környéki és magyarországi vállalkozás szolgáltatásait is igénybe veszi.

Vállalatunk 2014 márciusában kezdte meg a szilárd tüzelőanyaggal működő integrált erőmű szerkezetének építését a Hamburger Hungária Kft. dunaújvárosi gyárában. Az I. ütemben megépült az acélszerkezetű kazánház, trafó-, turbina-, központi- és elektromos épület, szivattyúház, hűtőmedence, durva hamutároló és a 60 méter magas lépcsőház szerkezete.

  • Elkészült Európa egyik legmodernebb hírközléstechnikai komplexuma, ami a Narnia-regényfolyam varázslatos világára hasonlít – mondta Koltay András, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a szervezet mérésügyi épületkomplexumának átadóján.
  • Nagyszabású létesítménnyel gazdagodott Szeged 2021 decemberében, amikor átadták a Szegedi Multifunkcionális Kézilabdacsarnokot (más nevén a PICK Arénát). ). A sportközpont komplett előregyártott szerkezetének gyártmány tervezését, az elemek gyártását és helyszíni szerelését a Grabarics Vasbeton végezte.
  • A Grabarics Development előkészítés alatt lévő projektje egy a Budapest II. kerület Pasaréten, a Kapy utca 16. szám alatti ingatlanon fog megvalósulni egy 5 lakásos társasház formájában. Jelenleg az előtervezési munkák folynak.
  • A Grabarics Dekorbeton létrehozását a Grabarics Kft. által kivitelezett munkák során felmerülő és a növekvő külső igények is indokolták. Új dekorbeton üzemünklétrehozásával egy régi álmunk vált valóra, mellyel további lépést tettünk a dekorbetonban rejlő lehetőségek jobb kiaknázása felé.
  • Egy 30 éves cég történetében szép számmal vannak nyugállományú munkatársak is, akik egykor maguk is szerves részei voltak a Grabaricsos mindennapoknak.